MC Groep
Image default
Gezondheid

Winter is coming

Helaas, de zomer is alweer dikwijls voorbij en we zitten midden in de herfst. Over ongeveer anderhalve maand zullen we zelfs al in de winter zitten en zal het dus nog kouder worden. Dat het kouder wordt gaat altijd gepaard met veel kortere dagen. Ja, het wordt echt kouder en dat maakt mensen vaak toch een beetje somber. Het was geen geweldige zomer maar het was wel lang licht. Je wordt namelijk ‘s ochtends wakker met zon en het werd pas ‘s avonds laat echt donker. Veel mensen geven aan dat zij dat missen in deze maanden en soms zelfs zorgt voor een zogenaamde winterdepressie. Het klinkt natuurlijk vrij heftig zo’n winterdepressie maar het bestaat ook echt. Je hoort er heel veel mensen over klagen. Tegenwoordig spelen bedrijven hier wel op in en komen ze met producten die deze zogenaamde winterdepressie tegen moet gaan.

 

Een winterdepressie komt als gevolg van de verstoring van het dag- en nachtritme. Het gebrek aan licht is hier de grootste oorzaak van, geven veel mensen aan. De ene persoon kan er gewoon goed tegen en voor deze mensen verandert er ook eigenlijk niks. Iemand anders kan er wel weer heel veel last van hebben en die wilt dat natuurlijk ook zo snel mogelijk oplossen.De dagen zijn nou eenmaal korter in de winter en geven je veel minder daglicht. In de winter maakt je lichaam over het algemeen ook een stuk meer melatonine aan.  Dit is een stof die je lichaam produceert die je slaperig maakt. Deze stof wordt in de zomer weer een stuk minder aangemaakt waardoor je in de winter dus vaker moe zal zijn.

 

Wanneer je echt veel last ondervindt van de donkere dagen kan lichttherapie een uitweg voor je zijn. Dit is therapie met een lamp die hetzelfde soort licht afgeeft als dat de zon afgeeft. Zo’n soort lamp kun je overal in huis neerzetten en ook als wekker gebruiken. Je wordt dan wakker met een licht wat het daglicht nabootst. Op deze manier word je een stuk fijner wakker.

 

 

Bezoek de website voor meer info : website