MC Groep
Image default
Gezondheid

Last van pigment? Laat dit behandelen door een huidkliniek

Pigmentvlekken komen heel vaak voor. Er zijn heel veel mensen die er last van krijgen. Een heel groot deel van de mensen krijgt er wel eens last van in zijn of haar leven. De grootste oorzaak van de vlekken zijn de zon of uv straling. De zon schijnt op iedereen, dat is ook de reden dat zoveel mensen er last van hebben. De vlekken ontstaan door een ophoping van pigment. Een ander woordt wat ze hiervoor gebruiken is melanine. Het kan zo zijn dat je een toename hebt van pigment op een plek. Dit wordt hyperpigmentatie genoemd. De vlekken kunnen niet zoveel kwaad, maar mensen kunnen het wel vervelend vinden om te hebben. Het kan best lelijk zijn. Sommige mensen vinden het juist geen probleem. Als je het wel een probleem vindt kan je een pigment behandeling nemen bij huidtherapie eemland. 

Waardoor ontstaan pigmentvlekken?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor het pigment in je huid verstoord kan raken. De meest bekende en meest voorkomende oorzaak is te veel blootstelling aan uv straling. Te veel blootstelling aan uv straling kan komen door twee verschillende dingen. Het komt door te veel zon of te veel zonnebank. Een andere oorzaak is huidveroudering. Als je ouder wordt wordt je huid ook ouder. Je hebt dan ook meer kans om er last van te krijgen. Het komt dan ook vaak voor bij mensen die al op leeftijd zijn. De meeste vormen van van de vlekken zijn makkelijk te behandelen, maar dit geld niet voor allemaal. Als het in diepere huidlagen is zal het lastiger te behandelen zijn. Dit noem je dermis. 

Wat voor soorten zijn er

Er zijn heel veel verschillende soorten vlekken. Je hebt bijvoorbeeld ouderdomsvlekken. Het komt het meeste voor bij mensen in hun gezicht. En het ontstaat door teveel blootstelling aan je handen. Je hebt ook zwangerschapsmasker/melasma. Dit ontstaat door zwangerschapshormonen en te veel blootstelling en uv blootstelling. Je krijgt last van een vlekkerige verkleuring. Daarom wordt het zwangerschapsmasker genoemd. Vitiligo is ook een andere vorm. Vitiligo is een vorm waarbij je last krijgt van witte vlekken. Je kan het herkennen aan witte vlekken op de huid. Dit komt doordat omdat de cellen kapot gaan en er waardoor er geen pigment wordt aangemaakt. Je hebt ook een cafe-au-lait vlek. Dit is een vlek die de naam heeft gekregen omdat het op een ovale koffievlek lijkt. Deze vlek kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn.