MC Groep
Image default
Vervoer en transport

Urenregistratie voor personeel, is dat eigenlijk verplicht?

Urenregistratie voor personeel, is dat eigenlijk verplicht? Er zijn veel bedrijven die dit niet bijhouden, wat eigenlijk zonde is. Misschien vraag je je af hoe het met de precieze wetgeving voor urenregistratie zit en ben je hier (nog) niet van op de hoogte. In dit artikel vertellen wij je dan ook meer over de noodzaak van urenregistratie, wat de voordelen hiervan zijn en ontdek je of urenregistratie verplicht is. Lees snel verder voor meer informatie en ontdek wat de urenregistratie van je personeel correct bijhouden je kan opleveren.

De noodzaak van urenregistratie

Zoals we al vertelden zijn er best wat bedrijven die hun urenregistratie niet bijhouden. Dit terwijl het juist vrij eenvoudig is om te doen en het diverse voordelen met zich meebrengt voor zowel grote als kleine bedrijven. Wanneer je ziet dat iemand aanwezig is, kun je ook zien of iemand afwezig is. Zo kun je werknemers zelf deels verantwoordelijk maken voor de administratie en kun je zien of een werknemer juist veel of weinig gewerkt heeft. Indien degene veel gewerkt heeft, kun je hier een bepaalde beloning tegenover stellen. Denk bijvoorbeeld aan een bonus of een hogere functie indien dit gepast is. Wanneer er te weinig is gewerkt, kun je hierover in gesprek gaan met de medewerker en kijken of eventueel een andere functie of een andere werkplek meer passend is. Zo zorg je ervoor dat je altijd goed personeel in jouw bedrijf of organisatie hebt.

Urenregistratie verplicht

Ben je werkgever binnen de EU, dan ben je verplicht om maximale rusttijden en arbeidstijden te hanteren. Je bent verplicht een tijdregistratiesysteem te hebben en deze ook in te zetten. Lidstaten behoren werkgevers op te dragen om niet alleen hun wekelijkse arbeidstijden te registreren, maar ook hun dagelijkse arbeidstijden. Middels deze registratie kan worden gecontroleerd of de richtlijnen met betrekking tot arbeids- en rusttijden daadwerkelijk worden opgevolgd. Zorg er dus voor dat je over een urenregistratie systeem beschikt. Denk bijvoorbeeld aan een urenregistratiesysteem van GET.

De arbeidstijdenwet

Volgens de arbeidstijdenwet dienen de arbeids-en rusttijden van werknemers geregistreerd te worden. In de wet staat niet omschreven waar dit registratiesysteem aan dient te voldoen. Dit wordt overgelaten aan de werkgever. Wel wordt gesteld dat het systeem betrouwbaar en objectief moet weergeven wat de wekelijkse en dagelijkse arbeidstijden van medewerkers zijn. Er wordt echter wel een specifieke speelruimte gegeven, zodat er rekening kan worden gehouden met diverse omstandigheden zoals bijvoorbeeld de grootte van bedrijven.

De voordelen van urenregistratie

De urenregistratie van je personeel bijhouden heeft je naast het feit dat dit verplicht is diverse voordelen te bieden. Zeker als je kiest voor een urenregistratie systeem kunnen je een hoop zorgen uit handen worden genomen. Deze voordelen hebben wij hieronder voor je op een rij gezet.

Je bespaart tijd Wanneer je handmatig uren en overuren moet bijhouden kost dit enorm veel geld. Zeker als dit voor honderden medewerkers moet. Wanneer de urenregistratie aan een urenregistratie systeem gekoppeld wordt, kunnen er met slechts een druk op de knop uren worden ingeboekt. Deze hoeven dan enkel nog gecontroleerd te worden. Hierdoor bespaar je dus tijd en deze tijd kun je weer besteden aan andere zaken.

Er worden minder fouten gemaakt

Wanneer de urenregistratie digitaal wordt ingevoerd, worden er minder fouten gemaakt. Is je urenregistratie aan een urenregistratie systeem gekoppeld, dan kunnen de gewerkte uren een op een worden overgenomen, waardoor fouten gereduceerd worden.

Werknemers geven zelf hun uren door

Een groot voordeel van werken met een urenregistratie systeem is dat werknemers zelf hun uren door kunnen geven. Dit biedt je als werkgever meer gemak, waardoor je ook tijd overhoudt. Daarbij is de werknemer zelf verantwoordelijk voor zijn of haar uren, waardoor er meer vertrouwen ontstaat tussen jou als werkgever en je werknemers. En dat zorgt weer voor een betere sfeer en meer productiviteit op de werkvloer.

Ook leidinggevenden en managers hebben toegang tot het systeem

Leidinggevende en managers hebben ook toegang tot het urenregistratie systeem. Dit maakt de uren voor hen altijd beschikbaar en inzichtelijk. Hierdoor kan de leidinggevende of manager een goede planning maken en de afdeling beter managen. Met de urenregistratie hardware van GET kun eenvoudig meer verantwoordelijkheden bij managers leggen.

Ontdek de urenregistratie software van GET

Wil je jouw urenregistratie voor je personeel perfect op orde hebben, zodat je zowel aan de verplichtingen voldoet als meer voordelen eruit haalt voor je bedrijf. Met de urenregistratie software van GET kun je jouw uren optimaal registreren en tijd besparen. Ook kun je onze software eenvoudig met andere software integreren. Wij bieden complete ondersteuning en kunnen je geheel ontzorgen van A tot Z. Wil je meer informatie? Vraag onze medewerkers gerust naar de mogelijkheden. Wij vertellen je graag meer over urenregistratie van personeel middels onze handige software. Neem direct contact op met GET en maak kennis met ons urenregistratie systeem.

https://www.get.nl/