MC Groep
Image default
Dienstverlening

Alle informatie over het keuren van hijsogen

Hijsogen worden vaak gebruikt in de hijs- en hefbranche. Een andere benaming voor de ogen zijn ook wel oogbouten of oogmoeren. Een hijsoog heeft het doel om als hijspunt te dienen als er sprake is van een zogenaamde last. Gezien er veel verschillende oogbouten of oogmoeren zijn, zijn er ook diverse manieren om de ogen te bevestigen aan de lasten. Zo zijn er bijvoorbeeld ogen die om de lengteas gedraaid kunnen worden, ogen die om hun breedte-as draaien of ogen die in meer dan één richting kunnen draaien. Vaak zijn de ogen te verkrijgen in de materialen staal en/of RVS.

Hoe worden hijsogen gekeurd?

Het is belangrijk om in ieder geval ieder jaar diverse hijs- en hefmiddelen te laten keuren, waaronder ook de hijsogen. Dit is belangrijk omdat de ogen vallen onder kettingwerk. Dit is extra belangrijk om veilig te kunnen hijsen en heffen. De jaarlijkse keuring wordt gedaan door één van de keurmeesters van EKH. EKH staat voor Erkende Keurbedrijven Hijs- & Hefmiddelen. Dit wordt dan enkel met het blote oog gedaan om te kijken of er geen beschadigingen zijn aan de oogbouten. Echter is het wel belangrijk dat er ook een vierjaarlijkse controle plaatsvindt waarbij de ogen niet alleen op basis van het blote oog worden gekeurd maar ook nog eens extra worden getest met bijbehorende apparatuur. In dat geval wordt er een proeflast van ongeveer 200 procent bevestigd aan de hijsoog. Tijdens de keuring worden diverse methodes gecheckt of deze allen nog goed werken in combinatie met de oogbouten. Wel wordt er overigens aangeraden om deze test vaker uit te laten voeren door één van de EKH keurmeesters als een bedrijf zeer intensief gebruik maakt van de middelen. Ook wordt er op gewezen om ook zelf de middelen goed in de gaten te houden om ongelukken (op de werkvloer) te voorkomen. Meer over hijsogen laten keuren door EKH.

Komen de keurmeesters naar mij toe?

Dat hangt ervan af. Soms beschikken de keurmeesters over mobiele apparatuur om de middelen te testen. Echter is het soms ook nodig om zelf de middelen naar een testlocatie te brengen om de middelen te kunnen laten keuren.