MC Groep
Image default
Sport

Opspoelen van je vislijn

De winterperiode is het ideale moment om je visuitrusting onder handen te nemen. Uiteraard is je vislijn hierbij ook van belang. Deze vislijn heeft veel te verduren gedurende gebruik. Naast langdurende blootstelling aan water, heeft de vislijn ook de verduren van belasting, schuren langs obstakels en UV-stralen. Vandaar dat het goed is om maximaal 2 jr met een vislijn te doen. Ook als er niet gevist wordt. 

Het breken van je vislijn is naast zonde van de portemonnee, natuurlijk ook zonde van vis of watervogels die eventueel verstrikt raken in vislijn en haakaas. Vervangen van de vislijn kan dit voorkomen, naast het idee dat je altijd voldoende kracht op de vislijn kan zetten zonder het gevoel dat het breekt. 

Er zijn verschillende hulpmiddelen om je vislijn snel af te spoelen. Zo zijn er aparte cilinders die je op een boormachine kunt plaatsen. Vervolgens kan je de boor gebruiken om de vislijn razendsnel van je vismolen af te krijgen. Bij het weggooien van de vislijn moet je wel zorgen dat deze later niet nog tot dierenleed kan lijden. Knip de vrijgekomen vislijn dan ook in kleine stukjes en knoop deze dicht in een plasticzakje. Een kleine moeite als je toch al bezig bent. 

Voor het opspoelen zijn ook verschillende hulpmiddelen. Je wilt hierbij de vislijn mooi opgespoeld krijgen, zonder vervelende lussen. Je kan hierbij gebruik maken van speciale lijn-spoelmachines, waarbij je de vismolen of enkel de spoel vastzet in een klem. Door het direct opspoelen van de vislijn op een molen spoel, voorkom je dat de vislijn om haar as kan draaien als deze van een spoel afkomt en vervolgens op de spoel van de vismolen komt. Door het verschil in grote tussen de lijnspoel en molenspoel, kan het zijn dat de lijn extra roteert. De lijnspoelmachine kan dit probleem oplossen, doordat de lijn in een directe lijn op de molenspoel komt en niet langs een beugel moet, om vervolgens 90gr te draaien en hierna op te spoelen. 

Bezoek de website voor meer info : website