MC Groep
Image default
Gezondheid

5-htp: de wonderstof

Het menselijk lichaam is een wonderlijk product wat werkt op een complexe combinatie van vele chemische reacties. Het is nog verwondelijker om er achter te komen wat bepaalde voedingstoffen met ons lichaam kunnen doen. 5-htp is er een van. Om de precieze werking te begrijpen moeten we teruggaan naar de basis.

Serotonine is een stof die voorkomt in ons lichaam en werkt als boodschapper voor onze hersenen in combinatie met de rest van ons lichaam. De stof laat ons gelukkig voelen, beïnvloed onze eetlust en verteld ons hoofd wanneer we moeten gaan slapen. Een van de meest belangrijke bouwstenen voor deze wonderstof is 5-HTP. Vaak wordt 5-HTP dan ook gebruikt als antidepressiva, want de meeste depressies worden veroorzaakt door een tekort aan serotonine. De stof helpt bij het voorkomen van onder andere angst stoornissen, depressies en eetlust stoornissen. De stof kan dan ook een enorme steun bieden bij het afvallen.

De stof werkt optimaal in combinatie met onder andere vitamine D, een antioxidant wat wordt gecreëerd door het zonlicht. Het is dan ook vaak zo dat in de winter men een tekort aan vitamine D heeft, dit kan weer leiden tot de bekende winterdepressie. Om het tekort aan zonlicht te compenseren kan men meerdere opties proberen. Vette vis als zalm haring of makreel bevat veel vitamine D. Ook is het mogelijk om voedingssupplementen te nemen die het tekort aanvullen. Een tekort aan vitamine D kan bij kinderen Rachitis veroorzaken. Dit is een ziekte die bepaalde afwijkingen in ons skelet veroorzaakt. Bij volwassen is het mogelijk dat er botontkalking of spierzwakte optreed.

Verder is omega 3 een belangrijke soldaat in de strijd tegen depressie. De stof is een vet wat wederom veel voorkomt in vette vis zoals bijvoorbeeld haring of zalm. Omega 3 heeft naast de cholesterolverlagende functie ook veel andere goede eigenschappen, zo is het een van de bouwstoffen voor eicosanoïden, een hormoonachtige stof die allerlei lichaamsfuncties beheert. Uit onderzoek blijkt dat er bij een tekort aan omega 3 de kans op depressies toeneemt. Ook schijnen veel moordenaars last te hebben van een ernstig omega 3 tekort. Verder ziet men ook een verband tussen ontwikkeling van een aantal aandoeningen zoals schizofrenie of ADHD en een tekort aan het meervoudig onverzadigd vetzuur.  

Bezoek de website voor meer info : website