MC Groep
Image default
Bedrijven

Wanneer gebruik je nu een zwenkkraan of een portaalkraan?

Een zwenkkraan en een portaalkraan worden regelmatig in de industrie gebruikt. Maar in welke gevallen gebruik je nu dan een zwenkkraan of een portaalkraan? Wil jij je inlezen in wat nu handig is? Lees het dan in dit artikel.

Wanneer een zwenkkraan gebruiken

Een zwenkkraan is ideaal in kleine ruimtes. Het neemt niet veel plek in. Dus het kan prima staan in een wat kleiner magazijn. Het voordeel van een zwenkkraan is dat je er makkelijk zware lasten mee kunt verplaatsen. Het is ook geen ingewikkelde kraan, dus veel medewerkers zullen deze kraan goed weten te bedienen. Met een zwenkkraan kun je dus makkelijk van alles in een klein magazijn verplaatsen.

Een zwenkkraan kan aan een wand of kolom worden bevestigd. Is er geen kolom, dan zijn er ook vaak leveranciers waar je er een kolom bij kunt bestellen. Er zijn vaak verschillende draaglasten mogelijk met een zwenkkraan. Dit kan gaan om een draaglast van bijvoorbeeld 30 kg, maar ook om een draaglast van 2.000 kg. De lengte van de kraan kan ook afwisselen. Er zijn kranen met een kraanlengte van 2 meter, maar ook bijvoorbeeld met een lengte van 8 meter. Sommige kranen hebben zelfs een zwenkbereik van 309 graden.

Wanneer een portaalkraan gebruiken?

Deze kraan gebruik je ook voor het dragen van zware lasten in een fabriek, maar de toepassing is iets anders. Een portaalkraan ziet grofweg gezegd uit als een soort kledingrek, waarbij op de balk het vaak mogelijk is om daarover een takel te laten verplaatsen. Zo kun je dus een last verplaatsen van de ene kant naar de andere kant van de balk. Dat wordt vooral buiten gebruikt. Binnen wordt vaak een mobiele portaalkraan gebruikt. Dan zitten er zwenkwielen onder en dit maakt de kraan natuurlijk een stuk mobieler. Ook portaalkranen zijn gemaakt voor verschillende draaglasten en hebben verschillende groottes.

https://www.adaklein.nl/zwenkkranen/