MC Groep
Image default
Rechten

Rente berekenen

Rente berekenen

De rentetarieven worden berekend door rekening te houden met alle kosten die gemoeid zijn met het uitlenen van geld. Bovendien brengen banken een extra vergoeding in rekening, genaamd “servicekosten” of “financieringskosten”. Deze servicekosten variëren van bank tot bank, maar bedragen over het algemeen ongeveer 1% per maand. Ze dekken administratieve kosten zoals administratiekosten, kosten voor gegevensverwerking, enz.

Hypotheek met vaste rente

Een hypotheek met vaste rente is wanneer de geldschieter een specifieke rente vaststelt voor de hele looptijd van de lening. Het kan worden gekoppeld aan een referentie-index zoals LIBOR of Amerikaanse staatsobligaties of het kan eenvoudig worden vastgesteld op basis van het vermogen van de lener om de schuld terug te betalen. Een hypotheek met een vaste rentevoet van 30 jaar zou bijvoorbeeld maandelijkse betalingen vereisen die gelijk zijn aan 0,5 procent van het uitstaande saldo van de hoofdsom per maand. Het is echter mogelijk dat leners die in aanmerking komen voor een programma met een lage aanbetaling, slechts 10-20 procent hoeven neer te leggen voordat ze in aanmerking komen voor een lening zonder rente. Zolang de lener zijn reguliere maandelijkse betalingen doet, is er geen boete voor vervroegde aflossing. Bij herfinanciering moeten kredietnemers altijd nieuwe voorwaarden van kredietverstrekkers vergelijken, omdat sommige een lagere initiële rente bieden dan andere. Leners moeten begrijpen wat voor soort lening ze willen, zodat ze de best mogelijke deal krijgen. Sommige mensen kiezen voor hypotheken met aanpasbare rente omdat ze denken dat ze in de loop van de tijd meer zullen besparen. Anderen geven er de voorkeur aan om hun rente vast te leggen voor de duur van de lening.

 

Variabele rente

Bij een doorlopend krediet betaalt u rente over uw saldo – dat kan veranderen. De rentevoet van deze kosten hangt volledig af van de markt en zal stijgen of dalen naargelang er in die periode ook meer vraag is naar leningen!
U hebt geen controle over de rentevoet die wordt aangeboden, tenzij de ene persoon geld uitleent aan de andere, waarbij zij van tevoren afspreken hoeveel elke partij op een bepaald moment (d.w.z. maandelijks) terugbetaalt. Bekijk ook eens https://qollect.nl als je variabele rente hebt betaald.