MC Groep
Image default
Rechten

Alles wat je moet weten over een politierechter

Een politierechter is een rechter die belast is met politiezaken. Hij of zij oordeelt over strafbare feiten en kan vervolging in gang zetten. Daarnaast kan hij of zij ook vonnissen uitspreken in burgerlijke zaken. In dit artikel ontdek  je alles wat je moet weten over politierechtbanken en politierechters.

Wat is een politierechter?
Een politierechter is een rechter die politiezaken behandelt. Hij of zij oordeelt over strafbare feiten en kan vervolging in gang zetten. Daarnaast kunnen politierechters ook vonnissen uitspreken in burgerlijke zaken.

De taken die een politierechter heeft

Politierechters hebben verschillende taken. Hij of zij:

– oordeelt over strafbare feiten;

– bepaalt of er vervolging in gang kan worden gezet;

– spreekt vonnissen uit in burgerlijke zaken.

 

Het is belangrijk om te weten dat politierechters onafhankelijk zijn en niet door de politie worden benoemd. Dit betekent dat hij of zij geen politieman of -vrouw is en ook geen lid van de rechtbank is. Politierechters zijn dus een onafhankelijke rechter die politiezaken behandelt.

Komen veel mensen in aanraking met een politierechter?

In Nederland komen ongeveer 100.000 mensen per jaar in aanraking met een politierechter. Dit is ongeveer 0,15% van de bevolking. Politierechtbanken zijn daarom niet heel erg druk bezet en hebben vaak maar een paar zaken per dag.

 

Mensen komen in aanraking met politierechters als ze:

– worden beschuldigd van een strafbaar feit;

– getuige zijn in een strafzaak;

– een bezwaarschrift indienen tegen een politiebeslissing.

 

Het kan dus zijn dat je bij de politie terechtkomt als je wordt aangehouden voor een strafbaar feit. In dat geval wordt je voorgeleid aan een van de politierechters. Hij of zij bepaalt of er genoeg bewijs is om je te vervolgen en of je moet worden gearresteerd.

Het verschil tussen een politierechter en andere rechters

Een politierechter is dus een onafhankelijke rechter die politiezaken behandelt. Het belangrijkste verschil tussen deze rechter en andere rechters, is dat politierechters geen lid van de rechtbank zijn. Hij of zij is dus niet gebonden aan de rechtbank en kan zelfstandig oordelen over politiezaken.

 

Ook hebben politierechters meer bevoegdheden dan andere rechters. Zo kan de hij of zij bijvoorbeeld beslissen of er vervolging in gang kan worden gezet. Andere rechters hebben deze bevoegdheid niet en kunnen alleen maar vonnissen uitspreken in politiezaken.

Al met al is de politierechter zeker een interessante functie die we in Nederland kennen.

 

Tip: Andewegvandoverenadvocatuur.nl