MC Groep
Image default
Groothandel

Onthardingszout of consumptiezout?

Een veelvoorkomend probleem in Nederlandse huishoudens is de aanwezigheid van hard water. Hard water wordt veroorzaakt door calcium en magnesium ionen, die wanneer ze in aanraking komen met carbonaat neerslaan. De beroemde neerslag vindt meestal plaats in de warmte-elementen van uw huishoudelijke apparatuur, zoals wasmachines en vaatwassers. Kalkaanslag is geen feest: het zorgt voor hogere stroomkosten en verstopte leidingen. Gelukkig is daar onthardingszout.

De werking van onthardingszout

Met behulp van regeneratiezout worden de calcium en magnesium ionen in het water aangepakt, waardoor deze niet meer kunnen neerslaan nadat ze door de harstkorrels van uw waterontharder uit het water gefilterd zijn. Zouten bestaan namelijk uit natriumchloride, wat u ook vindt in keukenzout. Calcium en magnesium binden zich goed met de chloride ionen in het zout en blijven zo op de ionenwisselaar achter, die ze vervolgens afvoert naar het riool. Op die manier wordt kalkaanslag tegengegaan.

Kunt u keukenzout dan ook gewoon gebruiken?

Ofschoon keukenzout natriumchloride bevat, wordt keukenzout afgeraden om te gebruiken als onthardingszout. Keukenzout heeft namelijk een zeer fijne structuur, waardoor de zoutkristallen gemakkelijk samenklonteren. Hierdoor werkt de waterontharder niet goed en ontstaan er alsnog verstoppingen. Met speciaal regeneratiezout heeft u dit probleem niet, want het heeft een unieke structuur en de kristallen hebben een grofheid van 6 á 15 millimeter, waardoor ze niet samenklonteren.

Verdere verschillen

In onthardingszout is bovendien geen jodium toegevoegd. Daarnaast onthardingszout na het winnen ervan meestal geperst in een tablet of blokvorm om verstoppingen in de waterontharders te voorkomen. Daarnaast is onthardingszout grof ontdaan van verontreinigingen en voldoet het aan de Europese richtlijnen.

Schaf uw zout hier aan

Heeft u een waterontharder en bent u overtuigd geraakt van de kracht van onthardingszout? Schaf dan nu een zak met regeneratiezout aan bij uw lokale doe-het-zelf-zaken of agrarische bedrijven, zoals H. Van Namen. Vanaf € 3,10 heeft u al een zak van 10 kilogram onthardingszout. Dat is een lange tijd zonder hard water voor een lage prijs. Wacht dus niet langer.

https://www.vannamen.nl/