MC Groep
Image default
Gezondheid

De werking van vitamine D

Een populaire vitamine is vitamine D. Het is vrijwel in heel Nederland bekend dat vitamine D goed voor je is, maar wat het nou precies doet is voor velen een raadsel. De rol die het speelt in botstofwisseling is een stukje duidelijker dan 10 jaar geleden, maar het doet nog veel meer. Ik bespreek in dit beknopte artikel de belangrijkste processen van vitamine D.

Vitamine D wordt vooral door zonlicht in je huid aangemaakt. Hiernaast komt de vitamine alleen voor in voeding gemaakt van dieren. Dit gaat meestal wel op zeer kleine hoeveelheden, behalve hele vette vis zoals paling, makreel en zalm. Dit bevat iets meer vitamine D dan andere dieren. Vitamine D wordt tevens toegevoegd aan halvarine, bak- en braadproducten en margarine.

De vitamine is goed voor sterke botten samen met calcium. De vitaminen die we uit het zonlicht halen of binnenkrijgen via onze voeding moet eerst omgezet worden in een actieve vorm. Deze actieve vorm is eigenlijk geen vitamine, eerder een hormoon met de naam calcitriol. Dit wordt weer gestimuleerd door een ander soort hormoon, parathyroïd, en remt af bij een stijgende fosfaat- en calciumspiegel. Calcitriol zorgt ervoor dat het opnemen van calcium uit de darmen gestimuleerd wordt en dat er genoeg calcium aanwezig is voor de mineralisatie van je botten. Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine D samen met calcium het botverlies kan beperken en positief kan reageren op de botdichtheid van je botten. Ook verkleint dit het risico op botbreuken. Deze actieve vorm van vitamine D is tevens goed voor je spieren. Als je een tekort hebt, dan gaat dit vaak samen met spierkrampen en spierzwakte. Voldoende D vitamine moet zorgen voor een beter evenwichtsgevoel, dus is het risico dat je valt kleiner. Het zorgt dus niet alleen voor minder botbreuken, maar ook voor minder vaak vallen. Op topvitamins.nl is een groot overzicht van verschillende supplementen om je tekorten van vitamine D aan te vullen.

Bezoek de website voor meer info : website